יום שני, 22 במאי 2017

עבודה בתנך


נועם חי וגל זרחיה
יהודה כהן

חלק א' – הבאת מקורות ושאלות ובחירת מאמרים


הנושא שבחרנו: יוסף וכתונת הפסים (בראשית פרק ל"ז)
מה היו סיבות השנאה כלפי יוסף מצד אחיו?
מה נתן לאחיו את הלגיטימציה לעולל לו את מעשיהם?


מאמר א:
חלק א - שנאת אחים ואידיאליזם
על מנת לעמוד על סיבת האיבה בין יוסף ואחיו עלינו לחזור אל חלומותיו של יוסף (שעליהם סופר בתחילת פרשת וישב). נתחיל בחזרה קצרה על שני החלומות:
1. "והנה אנחנו מאלמים אֲלֻמִּים בתוך השדה, והנה קמה אלֻמתי וגם נִצבה והנה תסֻבֶּינה אלֻמֹתיכם ותשתחוֶיןָ לאלֻמתי" (ל"ז; ז).
2. "...והנה השמש והירח ואחד עשר כוכבים משתחוים לי" (ל"ז; ט).
אין צורך בנבואה על מנת לפרש חלומות אלו: הם מלמדים באופן ברור ביותר על רגש עליונות שפיתח יוסף כלפי משפחתו. אולם יש בהם גם דבר נוסף: הם נותנים ביטוי ליריבות קדומה יותר - היריבות שבין יעקב ועשו. הבה ניזכר בברכות שבירך יצחק את יעקב, הברכות שאותן רצה, למעשה, לתת לעשו: "ויתן לך הא-להים מטל השמים ומשמני הארץ ורב דגן ותירֹש… הוה גביר לאחיך וישתחוו לך בני אמך" (כ"ז; כח-כט). אפשר שמקבילה זו מלמדת כי יוסף לא הסתפק בהרגשת עליונות על האחים אלא גם סבר כי הוא הבן הנבחר, כשם שיעקב הוא בנו הנבחר היחיד של יצחק! ואם נוסיף לכך את אהבתו של יעקב ליוסף ואת היחס המיוחד שנבע ממנה (עיין ל"ז; ג), את כתונת הפסים של יוסף, שהיא סימן למלוכה, את העובדה שיוסף הוא בנה בכורה של רחל, אשתו האהובה של יעקב, ואת שתיקתו של יעקב לנוכח חלומותיו של יוסף (עיין ל"ז; יא) נגיע למסקנה ברורה: יעקב מתכוון למנות את יוסף (ואפשר שגם את בנימין, בנה הנוסף של רחל) ליורשו היחיד. במצב כזה חלומותיו של יוסף פשוט מוסיפים שמן למדורה!
רקע זה יכול לסייע בידנו בהבנת הבסיס האידיאולוגי של החלטת האחים להרוג את יוסף.

מאמר ב:
הכול לשם שמים
לו נתפש יוסף בעיני אחיו כראוי יותר, אפשר שהיו מסכימים למעמדו כמנהיג. אולם האופי שהאחים ייחסו ליוסף הטריד אותם לא מעט. בעיניהם היה יוסף "מלשין": "ויבא יוסף את דִבתם רעה אל אביהם" (ל"ז; ב). האחים הכירו בכך שמנהיגותו של עם ה', על האתגרים הרבים והקשים הצפויים לו, צריכה להיות למופת. האם יכול יוסף לקבל עליו תפקיד זה? עצם המחשבה שיוסף המלשין הוא שיהפוך למנהיג העם גרמה לאחים זעזוע. מבחינתם היה זה בלתי-אפשרי שיוסף הוא שיהיה מנהיגה של האומה שייעד ה' "לעשות צדקה ומשפט" (עיין י"ח; יט), והם החליטו כי למען כלל ישראל יש לסלק את יוסף!
האחים עמדו, למעשה, בפני אותה התלבטות שבפניה עמדה רבקה דור קודם. כשם שרבקה הבינה כי יצחק טעה בבחרו את עשו לממשיך דרכו הבינו גם האחים כי יעקב טעה בבחרו את יוסף. וכשם שרבקה השתמשה בתכסיסים על מנת להבטיח את בחירת הבן הנכון, כך ישתמשו אף הם בתכסיסים ובתחבולות על מנת שהבן המתאים ייבחר. האחים סברו כי למען הבטחת עתיד האומה, העומד כעת על כף המאזניים, מותר להם לנהוג על פי "תקנות לשעת חירום".
כאשר בא יוסף לבקרם בדותן נקרתה בדרכם של האחים הזדמנות פז. בתחילה הם מתכננים להרוג את יוסף על מנת להיפטר מהסיכון הטמון בבחירתו ואחר כך הם ניאותים למכור אותו ולשלחו לארץ רחוקה. מטרתן של שתי התכניות זהה: להרחיק את יוסף מהמשפחה הנבחרת (עיין ל"ז; כ - "ונראה מה יהיו חלומותיו"). אולם מתוך דאגה וכבוד לאביהם, שידאג כל חייו לבנו האובד, הם מחליטים להטביל את כתונת יוסף בדם כדי שיעקב יחשוב שיוסף מת. הם מקווים שאביהם יבין כי יוסף נדחה, וכך יוכל עם ישראל להמשיך להתפתח בכיוון הרצוי.
על בסיס רעיון הבחירה החורז את ספר בראשית יכולים אנו אפוא להבין את מעשה המכירה (הגם שאיננו יכולים להצדיק אותו). רצונם להרוג את יוסף לא נבע מקנאה גרידא כי אם מדאגה "כנה" לשלומו ולעתידו של עם ישראל.

מקור שלישי

 



חלק ב: תשובות לשאלות

מה היו סיבות השנאה כלפי יוסף מצד אחיו?
על פי המאמרים לאחיו של יוסף היו כמה סיבות לשנאה. אחת הסיבות היא חלומות יוסף.                          
יוסף סיפר על חלומותיו, בהם הוא מוצג כעליון על קרוביו הנחותים, עצם העובדה שיוסף סיפר חלום זה מעיד על תחושת עליונות מתנשאת כלפיי אחיו.
האחים הגיבו לסיפוריו בצורה שונה וקיצונית מאביו יעקב. יעקב שתק למשמע אוזניו והחליט לא להגיב בנושא, דבר זה העצים את תחושת השנאה כלפיי יוסף מצד אחיו.
סיבה נוספת היא תחושת יוסף כבן הנבחר של יעקב אביו. יעקב מאשר זאת כאשר מעניק לו ורק לו את כותנת הפסים ולא לאחיו. הכותנת מסמלת מלוכה ובנוסף מוכיחה על היחס המועדף שמוענק ליוסף על ידיי אביו.
ליעקב יותר מאישה אחת, אך רחל היא האישה המועדפת אותה הוא אוהב אהבת אמת. יוסף ובינימין הם בניו של יעקב מרחל, יוסף הוא הבן הבכור של רחל וזוהי סיבה נוספת לאהבתו של יעקב כלפיו.
 הקנאה היא סיבה מרכזית לשנאת אחיו, הם קנאו ביחס המועדף הניתן ליוסף מיעקב.

מה נתן לאחיו את הלגיטימציה לעולל לו את מעשיהם?
האחים האמינו כי אם היו מתחברים לאופי של יוסף הם כנראה היו מעודדים אותו ומפרגנים לו על היותו מנהיג עתידי אך תפיסתם כלפי אחיהם הייתה כאדם מלשין  "ויבא יוסף את דִבתם רעה אל אביהם" (ל"ז; ב).
אדם שלא ראוי להנהיג את העם, הם ידעו כי צפויים לו אתגרים קשים וכי התנהגותו כלפי אתגרים אלו צריכה להיות מופתית.
האחים חשבו שיש להם את הזכות להשתמש באמצעים חריפים נגד יוסף כי הם נמצאים ב"מצב חירום", הם האמינו כי עליהם להתערב ולנקוט במעשים על מנת למנוע את ייעודו של יוסף כמנהיג עתידי.

דעתנו לגבי השאלה הראשונה:
אנחנו מסכימות עם התשובות העולות מן המאמר וגם לדעתנו האחים שונאים את יוסף בעיקר בגלל קנאה מצד האחים ושחצנות מצד יוסף.
יוסף מוצג כדמות שחצנית המקבלת יחס מועדף בשל היותו בנו מאהובת יעקב. מאפיינים אלו לדעתנו יכולות להתקבל גם כיום בתור סיבות לשנאה. 
 
דעתנו לגבי השאלה השנייה:
אנחנו מסכימות עם התשובה מהמאמר שעל פיו הסיבה העיקרית לשנאה היא הקנאה.
לדעתנו קיימת סיבה נוספת לשנאת האחים כלפיי יוסף.  השנאה של האחים נגד יוסף יצרה גיבוש ביניהם שהיווה מקור כוח חזק לפגיעה ביוסף.
בנוסף, כמות האחים ששנאה את יוסף היוותה רוב וזה יצר לגיטימציה לשנאה  זו, ניתן לומר שהאחים דירבנו אחד את השני לשנוא את יוסף ובגלל היותם רוב חשבו שהם הצודקים והוא הטועה.
ניתן לראות את כוחה של הקבוצה מול כוחו של היחיד.

רפלקציה אישית:


תהליך עבודתינו כצוות מתבטא כיעיל ומוצלח. בעת העבודה פעלנו יחדיו בשיתוף פעולה, נתקלנו בקשיים ואי הסכמות אך זה מה שיצר ריבוי דעות.
לא עמדנו כראוי בזמנים דבר שעלינו לשפר להבא, היה לנו קושי בבחירת הנושא ומציאת התשובה מן המאמרים אך אנחנו חושבות שהצלחנו להעביר את מה שרצינו מלכתחילה בצורה הטובה ביותר.
דעתנו לגבי נושא העבודה כולה היא שהסיבות לשנאת יוסף אכן הגיוניות אך המעשים שבאו בעקבות השנאה לא מוצדקים.



תגובה 1:

  1. גל ונועם, בכל הנוגע לשאלה הראשונה - היא לא ממש שאלת חקר כי התשובה שנתתן מוצגת כבר במקרא עצמו. חשבתי שתציגו איזשהו חידוש בנושא.

    השבמחק